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Su tassu
In punta ‘e Corrasi d’Uliana
bi pasat unu tassu seculare,
paret sa natura isperrare
de terra e de chelu sa lacana.
Ue leat isse s’abba pro bufare?
Dae rocca calcarina pius cana,
pro isse est frisc' abb' e funtana
su sidis dae inie faghet passare.
U’ est chi l' assuprit s'alimentu
a cussas raighinas chena fine?
No b’at nudda 'e natura inie
currispundet solu chin su ‘entu.
De zeltu no at connotu machine,
cussu meraculu ‘e istoria ammentu
in su passare de su tempus lentu
at fatu impitu de sabiesa fine.
E tando sa leiscione chi nos dada,
est chi bastan pagos piagheres
pro rendere sa vida pius lada.
Su zeniu, sa virtude e sos doveres,
sun sale russu in padedda cada
chi a s’alimentu dat sos sabores.
Su tassu
In punta ‘e Corrasi d’Uliana
bi pasat unu tassu seculare,
paret sa natura isperrare
de terra e de chelu sa lacana.
Ue leat isse s’abba pro bufare?
Dae rocca calcarina pius cana,
pro isse est frisc' abb' e funtana
su sidis dae inie faghet passare.
U’ est chi l' assuprit s'alimentu
a cussas raighinas chena fine?
No b’at nudda 'e natura inie
currispundet solu chin su ‘entu.
De zeltu no at connotu machine,
cussu meraculu ‘e istoria ammentu
in su passare de su tempus lentu
at fatu impitu de sabiesa fine.
E tando sa leiscione chi nos dada,
est chi bastan pagos piagheres
pro rendere sa vida pius lada.
Su zeniu, sa virtude e sos doveres,
sun sale russu in padedda cada
chi a s’alimentu dat sos sabores.
Il tasso
Sulla vetta del monte Corrasi di Oliena
si trova un tasso secolare,
sembra voglia spaccare la natura
e marca il confine tra il cielo e terra.
Dove prende l’acqua da bere?
Dalle rocce calcaree più bianche,
per lui è come una fresca fontana
ove la sete spegner potrà.
Da dove arrivano gli alimenti
a quelle radici senza fine?
Non c’è niente in natura che
abbia corrispondenza solo col vento.
Di certo non ha conosciuto i vizi,
quel miracoloso ricordo della storia,
nel suo lento passare del tempo
ha fatto uso di sottile saggezza.
Allora, la lezione che ci dà,
è che bastano pochi piaceri
per rendere la vita più piacevole.
Il genio, le virtù ed i doveri,
sono il sale per tutte le pietanze
e danno sapore a tutti gli alimenti.
Sulla vetta del monte Corrasi di Oliena
si trova un tasso secolare,
sembra voglia spaccare la natura
e marca il confine tra il cielo e terra.
Dove prende l’acqua da bere?
Dalle rocce calcaree più bianche,
per lui è come una fresca fontana
ove la sete spegner potrà.
Da dove arrivano gli alimenti
a quelle radici senza fine?
Non c’è niente in natura che
abbia corrispondenza solo col vento.
Di certo non ha conosciuto i vizi,
quel miracoloso ricordo della storia,
nel suo lento passare del tempo
ha fatto uso di sottile saggezza.
Allora, la lezione che ci dà,
è che bastano pochi piaceri
per rendere la vita più piacevole.
Il genio, le virtù ed i doveri,
sono il sale per tutte le pietanze
e danno sapore a tutti gli alimenti.
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